Astor


Östen Johansson
Hej Peter! Tack för en bra hemsida.Jag skulle bli tacksam om Du publicerade Min berättelse "Astor".

Jag försöker att hålla en humoristisk ton i mina berättelser och ofta med knorr. Det som för Mej är intressant att skriva om är udda personer och företeelser. Jag har samlat på Mej en hel del med ideer och uppslag för publicering.

Astor är ett "varuprov" som Jag ger Dej uppdraget att bedöma.Det skulle vara intressant med Din åsikt om detta alster. Det Jag tycker är lättast att skriva är korta berättelser som inte blir tröttsam att läsa samt att de är humoristiska.

Jag är en pensionär boende i Sundsvall och har många tillfällen att skriva.


Jag förstod Mej aldrig på Astor som hade en egen uppfattning om det mesta och hade svårt att acceptera fakta och det ställde ofta till problem i umgänget med skolkamrater och lärare.

Astor var Min skolkamrat i en liten bruksort i Norrland i början på 50-talet på den tiden då det ofta fanns en fungerande infrastruktur på de flesta orterna: Skola,Post,Bensinmack,Livsmedelsbutik,m.m.

Det Vi kallar Samhällsutveckling är ständigt stadd i förändring och det blev ofta dödsstöten för de mindre orterna även denna inkluderad. Gradvis försvann det mesta.Det första som fick stryka flagg var Postkontoret sedan Bensinmacken och i slutänden Livsmedelsbutiken. Det blev ett slags utvecklingsaveckling.

Vi som var yngre flyttade till Jobb och Bostad på annan ort men Astor blev kvar och bodde ensam i sitt föräldrarhem efter Deras frånfälle i ett ensligt litet och slitet torp och betraktades av ortsborna som en kuf.

Astor drabbades i tidiga år av en kronisk sjukdom och en knapp sjukpension blev Astors enda försörjning i Hans utomsociala tillvaro.

När Jag besökte Mina Föräldrar som bodde kvar på orten planerade Jag oftast i mån om tid ett besök hos Astor.

Vid Mina besök observerade Jag att Astor gradvis började tappa greppet om verkligheten. Det blev alltmera bisarra påståenden och åsikter. Torpet började förfalla och en Höststorm ödelade strömförsörjningen. El-distrubitören ansåg att det blev för stor kostnad för ett enda hushåll att underhålla.

Besöken hos Astor blev alltmera slumpvis och eftersom Jag inte besökt honom på ett år så kom så ett tillfället en Januaridag när Jag besökte Mina föräldrar. Det hade blivit ganska sent på kvällen när Jag satte mig i bilen. Den sista biten till torpet blev till fots på en liten upptrampad stig i snön.Det artade sig till en kall natt. Norrskenet piruettterade över kvällshimlen och snön knarrade under Mina fötter. Ett svagt sken av några stearinljus skymtade i ett fönster beklädd med frostrosor.

Jag knackade på och Astor öppnade och nickade igenkännande och bjöd in Mej i köket som var det enda rum som tydligen användes. Jag upptäckte till Min häpnad att rummet var oroväckande kallt och var i avsaknad av en värmekälla. Den enda värmekällan var några stearinljus. Astor hade förändrats eftersom det hade gått två år sedan det senaste besöket.Han hade magrat och gav ett allmänt ovårdat intryck.På fötterna hade Han ett lager av sockor och var klädd i en dunjacka. I köket stod en vedspis som inte var tänd.När Vi pratade så steg en ångrök från Våra munnar så det blev ett slags kallprat Jag frågade varför inte spisen användes.Astor svarade med en trotsigt: "Kommer inte på fråga.Tror Du att Jag vill riskera att huset brinner upp!". Jag nöjde Mej med svaret och lämnade ämnet.

Jag observerade en tavla på en av väggarna som som såg lite egendomlig ut. Det var ett helt vanligt standardmotiv. En å som ringlade genom ett skogslandskap. Vattendraget var helt överstruket med en svart tuschpenna.Då Jag frågade om anledningen till retuscheringen kom svaret snabbt. "Det blir kalldrag av vattnet".

Det började på att bli sent så det var dags för Mej att avsluta besöket. Han följde Mej till ytterdörren och öppnade den. Genast började kvällskylan på att nypa i kinderna. Innan Han drog igen dörren så gav Han mej en fast blick och sade med övertygelse: "I natt är det många veklingar som kommer att frysa ihjäl".


Östen Johansson


Copyright © Östen Johansson 2013


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.