Tala med ditt barn om känslor, det hjälper


Charlotta Lagerberg-Thunes
Jag tror att de där heliga stunderna vid sängkanten fyller oss med halleluja moments. Om man känner sig stressad och har dåligt samvete men ändå tar sig tid med den där unika stunden vid sängkanten, lär man sig mycket om sitt barn. Jag har nyss lärt mig vad en is- och en solskenstanke är för något.

Med små stelfrusna fingrar satte hon noggrant ner gravljus i jorden och sopade bort alla fuktiga små löv som gömde farmors vackra namn på stenen. Det är alldeles vindstilla och luften klar. Nedanför vår kulle där farmor Lucia sover sött finns en bäck som porlar.

Ljuset lyser fint och lilla S är nöjd när hon travar därifrån.

För henne är det viktigt att farmor har det fint runt omkring sig. Farmor är viktig fast hon aldrig har träffat henne.

Hemma talar vi öppet med våra barn om känslor min man och jag, men stressen bara ökar i det eviga vardagspusslet, där vi rusar förbi Bolibompa bruset för att ta tag i oset från stekpannan som påminner oss om pannkakan som just brändes vid. Då blir vissa stunder extra heliga som den vid sängkanten.

Min dotter talar ofta om solskens- och istankar. Hon säger att en istanke är en riktigt dålig tanke. En sådan hemsk tanke som sitter i hela kroppen. I axlarna och i kinderna och är svag. Den som är rädd kan känna istankar och känna svagkänslan.

  – Solskenstankar däremot mamma, är om man vågar säga saker som man gillar, eller göra något som är snällt.

Hon berättar med yviga gester om när hennes kompis följde med henne hem när hon frös.

  – Det är solskenstankar mamma. Roliga tankar som man blir glad av.

Lilla S talar inte bara om sol- och istankar. Hon talar också om döden. På kvällen kommer ofta farmor som är en ängel med fönsterplats i himlen upp. En gång sa hon att farmor dog av att hon gick med klänning på vintern.

Tankarna om farmor följer med oss till dagen därpå. När vi går hem från förskolan. Då letar vi efter vilket moln som är farmors.

  – Där är det!, säger lilla S.

Vi ser regnbågen som suddigt letar sig fram efter det avtagande regnet. Regnbågen blir en stege som man kan gå upp till farmors moln, där sitter hon med hennes lilla hund Putte och stickar.

  – Farmor har en ganska snäll och mjuk röst säger lilla S. Hon bakar kanelisar, har vitt hår, fina röda läppar och bjuder på saker.

En vardagspromenad i regnet med himlen full av moln blev till en saga.

"där farmor Lucia sover sött finns en bäck som porlar"


Charlotta Lagerberg-Thunes

Barnboksförfattare till böckerna om Popcornmannen Poppe, beteendevetare och frilansskribent.

Varmt välkomna in på mina sidor!

www.popcornmannenpoppe.se

Facebook Popcornmannen

Barnböcker som belyser lekfull etik och känslor.


Copyright © 2012 Charlotta Lagerberg-Thunes


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.