Drömmen om en sann verklighet


Eva Jonsson
Lägg dig ned och slut dina ögon. Gå in i din inre värld, där det bara är du som existerar och mörkret som omger dig ger känsla av ro och harmoni. Visst känns det skönt att ha förmåga att stänga av omvärlden, bara tänka på det som är skönt och behagligt och tankarna för dig in i drömmarnas värld. I drömmen kommer du till en annan tid och ligger på golvet.

Då upptäcker du att du är ett barn, ögonen ser inte, armar och ben lyder inte, du kan inte tala och är elev i en träningsskola.

Du känner det hårda golvet under dig, du hör ljud omkring dig, du känner lukten i rummet och har lite smak i munnen. Du kan inte med blickkontakt, gester eller mimik tala om att du vill komma upp.

Nu måste du vänta på att någon i din närhet kan tolka ditt kroppsspråk och förstå att du vill ha närhet, trygghet och ett aktivt liv där du kan känna gemenskap med andra.

Du hör en dörr öppnas och någon kommer nära dig. Hon kommer nära dig och talar om att hon heter Stimulansia. Hon tar dig i sin famn, smeker dig på ryggen och talar lugnt till dig. Då släpper spänningen och du upplever att du kan slappna av och känna trygghet.

Idag är det måndag, säger hon, och då ska vi bada. Du kan inte protestera utan får snällt låta dig föras till badet. I vattnet är varmt och skönt, du uppfattar att du är omgiven av vatten och kan röra dig fritt. Ur högtalarna strömmar skön musik, lamporna är släckta och det är bara ljuset från bassängens botten som är tänt.

Stimulansia talar till dig och berättar vad hon gör med dina armar och ben. Hon berömmer dig när du kan sparka själv och fäkta med armarna.

Nästa dag är det tisdag och Stimulansia tycker att du borde försöka se lite, trots att du inte vill fästa blicken och helst vill vara ifred.

Hon lägger dig i ”det lilla rummet”, som inte är större än att du själv kan nå väggarna med händerna om du vill. Väggarna är klädda med siden, sammet pärlor och guld och i taket hänger saker av silver som du når om du sträcker upp dina händer.

Stimulansia tror att du kan se lite med ditt högra öga och sätter en lampa i ena hörnet. Den hjälper dig att hitta det du vill titta på.

På onsdagen tycker Stimulansia att du ska träna på att uppfatta och imitera ljud.Då lägger hon dig på en resonansplatta som är byggd med en ram runtom så att det blir luft mellan golvet och plattan. Ljudet förstärks och det uppstår vibrationer. Hon gör ett ljud och vill att du ska göra likadant.

När du är på gott humör och känner dig trygg försöker du härma och låta som hon. Ibland tar det tid och Stimulansia måste ha tålamod och lära sig att vänta på dig. Ni leker att det är din tur och Stimulansias tur.

Torsdagen är musiken dag. Då sitter Stimulansia bakom din rygg och hjälper dig att med tecken som stöd sjunga sångerna. När sången handlar om dig , svarar du själv med ett ljud så att du vet när det är din tur och de andra barnen veta att du är med.

På fredagen åker du på din Acka-platta. Då åker du längs en slinga i golvet och sitter i en stol som passar dig. Du träffar på många roliga saker på vägen, speglar, glitter, färger och former som du ska röra vid för att komma vidare.

Dagen avslutas med massage och då tar Stimulansia av dig kläderna och masserar dig över hela kroppen med en god olja.

Ett doftljus tänds och klassisk musik spelas i bakgrunden.

Veckan är slut och det är dags för Stimulansia att försvinna ut ur ditt liv.

Du vaknar upp ur din dröm och kan möta ljuset igen; röra dig fritt och se världen.

För dessa barn, deras syskon och föräldrar är handikappet ingen dröm och det är upp till dig och mig att ge dem livskvalité och förutsättningar för ett gott liv.


Eva Jonsson

Inspirationskällor: Litteratur, föreläsningar, upplevelser och tankar.


Copyright © Eva Jonsson 2015 -


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.