Jag befann mig framför entrén


Nadja Addforsen
Jag befann mig framför entrén. I en okänd stad jag varit på ett fåtals gånger.

Jag förskingrade mig ifrån publiken i korsningen. Jag gick i motvind, mot steg och mot fel väg. Med flit. Jag var fräsch. Som en nybakad kanelbulle men skillnaden var mellan mig och "dem".

En kanelbulle är gjord på bröd och kanel. Men jag hade tillsatt en nypa dyr och mycket smakrik kanelstång av äkta vanilj. Annorlunda som få men oträffbar som många. Bakom mig såg jag målningen. Jag blev väl chockad när jag såg hur nakenheten speglats, hur könet bara framkom framför mig, det kändes rått men också levande. Man kan säga att jag blev chockad över ärligheten denna skola representerade. Nakenheten var inte det enda som lockade intresset mitt fram. Färgerna i dessa olika skepnader, toner och former. Enligt mig såg färgerna "billiga" ut. Jag skulle lätt ha målat en bättre målning med hjälp av smink som förstärkte tonen. Då hade man fått se olika sidor av något som är alldagligt, historiskt eller förväntans bart. Om man jämför med tonerna i våra hudfärger raserar och delar vi upp dem. Jag minns när jag var liten och gick runt till min första sminkbutik och bad dem att hitta min oliv-sand hudfärgad ton. Det var som om en skattjakt blivit uppjagad. Hon sprang och letade. En brytning mellan två toner. Jag fick en mörk och en ljus. Men en i mitten tillhörde jag inte. Eftersom man hör sällan ordet "brun".

Svart och vit. Det är så världen ser ut enligt oss. Men trots min samvetslösa betraktelse, godtar jag åtgärden. Världens cirkulationer innehåller en dragningskraft som håller varenda människa kvar på jorden. Föreställ er om dragningskrafter valde vem dem ville behålla. Dragningskraften kunde ha tagit bort alla skurkar, förflyttat dom välutvecklade kloka vuxna och placerat dem fattiga i ett dåligt område…

Men vänta lite nu. Det här är våran värld idag. Vi lever i en värld där skurkar fängslas och människor med bruna skinnplånböcker symboliserar rikedom och makt men dem fattiga ligger utanför nattens gator med en mugg i deras kalla händer. Orättvisan lägger sig över ett matt täcke. Alla människor blir täckta.

Men ack mig, rikedomarna människor tillför har en bakgrund. Likaväl alla historier har en början men man bortser ifrån sanningen och speglar sig på lapparna med siffror på.

Inför Matt dagen: Vita jeans, dom som går över magen, vit topp och en brun sommarjacka, hudfärgad. Jag tror jag har en annan topp som jag har köpt som jag tänker på precis just nu.

NadjaAddforsen


Copyright © Nadja Addforsen från 2016 - nutid.


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.