Det bortsprungna hallelujat


Jenny Christina Rowland
Det bortsprungna hallelujat - eller Hur en ton hittar hem

Det var en gång en sång med en väldigt klatschig refräng med ett insprängt "Halleluja". En dag så kände hallelujat att det hade råkat tappat sin riktiga mening, och gav sig ut i världen för att hitta den. Nåväl - en bortsprungen mening är inte lätt att hitta, ens om man råkar vara del av en lovsång.Så alltså så åkte den runt världen på allsjöns provsjungningar för att hitta just sin egen rätta ton och resonans i livet.

"hallelujat" började på en provuppsjungning för Jesus Christ Superstar i självaste New York! New York, If I can´t make it there, I can´t make it anywhere, tänkte det deprimerade halleljuat. Och sångarna började provsjunga.Men hallelujat var för deprimerat för att ens orka ta en endaste ton.Så var den plötsligt bara där - känslan - vem vet varifrån den kom? Och hallelujat hallejulade för glatta livet - för ett ledset halleljuja är ju inget riktigt halleluja - och så plötsligt satt det.

Och applåderna efter det att föreställningen var slut ville aldrig sluta, och hallelujat kände lyckligt , att det var en del - om än liten - av att föreställningen blivit en sådan braksucce.

Och hallelujat var nu inte längre deprimerad, utan väldigt glatt och hade hade hittat sin rätta plats här i livet och fick vara med - om än bara en liten, liten stund varje föreställningskväll - men hallelujat hade hittat sin livsuppgift. Halleujat var nu inte längre en del av en svensk lovsång - utan en liten del av en mycket större, och världsberömd rockopera.

Efter en tid i det hektiska New York med ideliga bejublade provsjungningar inför en ständigt lika fullsatt Metropolitanopera tyckte dock vårt lilla Halleuja att hon var för liten för denna egentligen gigantiska uppgift, och funderade allvarligt på att sluta, rymma.Hon höll långa föreläsningar för sig själv om PLIKTEN - inte svika publiken, mycket viktigt även om man bara råkar vara en liten, liten ton i en lång, lång rockopera -men en liten liten ton eller en mikrosekund kan i en hel del fall betyda bokstavligen liv eller död.

Det lilla hallejujat kände att hon i förlängningen inte ville vara och inte heller orkade vara en del - om än väldigt liten - som en hel föreställning stod och föll med, så hallejujat rymde helt enkelt en vacker vårkväll.Hon lämnade inte ens en lapp efter sig.

Så mötte hon en ensam ton - som också hade rymt, fast från en gammal operett från sjuttonhundratalet - och de båda slog sig ihop ett tag. Barytonen övertalade henne att följa med honom tillbaka till rockoperan, för han ville nämligen provsjunga och ta över hennes roll i operan, vilket halleljuat glatt gick med på. Som vår lilla ton så innerligt hoppades, så gick det också - barytonen gjorde braksucce och hallelujat blev lyckligtvis arbetslös.

Hallejujat reste hem till gamla Svedala igen och återvände hem till sin gamla Pingstkyrka, som tyvärr alldeles förfallit sedan halleujat lämnat dem. Halleljuat stod först i bakgrunden och höll sig tyst under körens repetitionen, men tog i med full kraft en helt vanlig pingstafton och sedan var kören helrenoverad och tillochmed både pastorn och dirigenten kliade sig betänksamt i huvudet efteråt och sa till varandra att inte visste jag att vår Herre brydde sig om våra små gudstjänster...

Men halleljuat varnu helt och hållet nöjt och glatt och helt tillfreds och inrättade sig själv strax under den gamla pingstkyrkans sekelgamla orgel och blev sambo med ett par utfattiga kyrkråttor och fick på så vis både sällskap och skönsång.

Efter ett antal gudstjänster så blev halleljuat förälskad i en kvarglömd baston från en hårdrockslåt och de flyttade ihop och fick en hel hop med små späda och vackra barnsånger tillsammans..

Så kan det gå när man inte Guds vägar fullt kan förstå.

Sjung medans du är ung!
När du blir gammal blir du för tung!

Slut


Jenny Christina Rowland


Copyright © Jenny Christina Rowland 2014


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.