Hjärtslag


En novell av Sherko Jahani Asl
Ljudet av hjärtslag... Vi lyssnar det och hjärtattacken blir gång efter gång höjdare.

*

I tågstationen tittar en svart man på ett barn som ligger i en barnvagn och ler åt honom. En jätte söt barn med ljusa hår och blåa ögon. Svart mannen svarar honom med ett le och skulle vifta sina hand för att göra barnet mer glad. Men plötsligt barnets mamma tittar irriterande på honom och han som nästan lyfte sina händer upp, blir ledsen och händerna med huvudet sticker ner. Svart mannen sitter tröttande på en bänk och tänker på sitt land, ett land mitt i Afrika och kommer ihåg den här dagen som han räddade livet av ett barn som det var nära att ett lejon äta upp henne. När lejonen ville attackera barnet, hade mannen ingenting med sig utan en käpp i handen. Han skräck och slog lejonet med det och kunde skrämma djuren att lämna platsen medan folket kom att hjälpa dem. Barnet grät och hennes mamma var mycket tacksam av vad som han gjort. Men han bara sa: "Det behövs inte att du tacka mig. Alla barn är liksom mina barn."

*

Ljudet av hjärtslag... Vi lyssnar hjärtslagen som är höjd. Det är en vit man i samma tågstation som väntar på tåget och rör sitt hjärta med en hand. Det ser ut att han har ont i hjärtat men vill inte prata om det. Han bara tittar på den svarta mannen som gömde sitt ansikte i sina händer. Vitmannen kommer ihåg förra natten som hade konflikt med sin syster. Han bjöd sin mamma och sin enda syster för en middag hos sig, men när mamman kom sa hon att hans syster inte vill komma för att hon ska ha en gäst. Han ringde till systern och bad henne att ta gästen med sig också. "Är du säker min bror om det?" sa systern. "Ja, varför då?", frågade han. Då log systern och sade "Jag tror du kommer inte att tycka om min gäst. Han är min nya pojkvän!". Men plötsligt bröt vitmannen hennes mening och sa: "Absolut jag vill känna honom, kom då med honom. Jag lagar mat nu och den kommer att bli klart snart. Hej då". Han laggade maten och satte med sin mamma för att prata med henne. Efter några minuter någon knackade på dörren. Han öppnade dörren och var förvirrad. Det var systern med en svart man som han hade blommor med sig. Han ville inte titta på svart mannen som han vill ge blommorna till honom. Vitmannen vände sig till systern och sa: "Välkommen min syster. Men vem är han?". "Han är min kära pojkvän! Jag sa till dig att jag kommer med min käresta. Han köpte de här blommorna åt dig. Vill du inte ha dem?" svarade systern. Vitmannen tog ovilligt blommorna och de alla satte sig i köket. Men efter några minuter var systern arg och sa: "Det ser ut att du inte är glad att jag har en pojkvän som hans hudfärg är olika. Är det så?" Därefter medan åt de maten kysste systern sin pojkvän och fortsatt igen: "Du respekterar inte honom, dina beteende mot honom är oacceptabel och helt orättvist. Men i alla fall är han min bästa vän, han är min kär!" Så förra natten kunde vitmanen inte ha tålamod och bad att systern och hennes pojkvän lämna huset och gå ut ur det. "Dra till helvete", skräck han. Mamman var förvunna och trodde inte att han ska göra så med sin syster. En syster som han älskade, medan nu hattar honom. Det är barnet i vagnen som skriker nu. Tåget är framme och en annan tåg också passar vägen så snabbt på andra linjen. Tågets ljud är liksom skräck heller. Svart mannen och vitmannen med mamman och hennes barn stiger in i tågen en efter en.

*

Den här svarta mannen är inte samma svart man som var pojkvännen av vitmannens syster. Men han är vitmannens granne. Även vitmannen vet att han är hans granne och även de har suttit exakt framför varandra, men vitmannen vill inte titta på honom. Han har mer höjda hjärtslag när han ser några araber i tåget som pratar så högt arabiska med varandra och en kinesisk tjej som pratar kinesiska i telefonen. Vitmannen slappnar sin slips och hans kropp är full av svett.

*

Hjärtslaget hörs. Svart mannen tittar från fönstret på skogen och ser tre rovdjur, som en av dem är rovdjurkalv. Han kommer ihåg den här dagen som tre vita barn lekte med några afrikanska barn och ett små rovdjur i sitt land. Det var några turister från Amerika som kom till hans land och ville ta bilder på vilddjuren. Turisterna satte sig och åt sandwich och tittade på sina barn som lekte med rovdjuren och andra afrikanska barnen. Svartmannens barn var också bland dem. "Så vacker var den här leken", tänker han. "Så fint var den här leken för att barnen är liksom fjärilar. De tänker inte på ras eller blod. De har ingen ideologi. De är fria, helt fria. Och även om de bråkar med varandra någon gång, kommer de snart att glömma allt och leker igen med varandra. Det är bara vuxna människor som hatar varandra och hatten kommer från en plats som barnen håller den ränt, men inte de. Och den här platsen är hjärtat". Svart mannen observerar att vitmannen som satte sig framför honom har ont i hjärtat: "Få jag hjälpa dig? Har du ont i hjärtat?".

*

Ljudet av hjärtslaget höjer ännu sig mer och vitmannen tittar på svartmannens ansikte men så fort vänder sin syn utan att säga ett ord. "Nästa, Gamla Stan", tåget är framme i Gamla Stan mitt i Stockholm och vitmannen stiger av. Han vet att den inte är stationen som ska han stiga av i, men han kan inte tolerera svart mannen, en man som förlorade några av sina tänder i framme, har en rynka T-shirt på sig och vill röra honom med sina svaga händer. Han stiger av medan han ser barnet i mammans famn som mamman gångar med henne och med barnet rörelse ökar hjärtslaget så att han känner sig att hjärtslaget darrar hela tåget. Därför stiger han av tåget och jordbävningen slutar!

*

Svart mannen är hem, sitter med sitt barn och sin fru i vardagsrummet. Barnet tittar på TV och frun berättar att en gång till råkade hon med några ungdomar som de målade den kände nazistiska armen på murar på gatorna! En gång träffade hon en man som låtsade sig att han är drucken och sade fula order till henne liksom: ”Jävla invandrare. Vad gör ni här i Sverige. Ni, ni som är liksom grisar från Afrika måste återvända er dit och lämna oss fria". Svart mannen tröstar sin fru, och hon som hela dagen arbetade på dagis och är mycket tröt dricker te och fortsätter att prata: "Vet du, även de som arbetar i dagis, några av dem är rasister. Till exempel idag delade vi barnen och min kollega Anita gav mig 9 barn som åtta av dem är invandrare. Hon vill inte att jag ta ansvar för svenska barnen utan bara invandrare, och själv hon tycker inte om invandrares barn. Det syns att några av svenska föräldrar inte vill att jag har ansvar för deras barn heller. Vi hade ett svårt liv i Afrika och nu har vi en ny form av svårigheten i Europa... Men jag förstår inte, varför, varför även i Europa lever vi i elände?". Svart mannen kramar frun som hennes ögon är fyll av tårar och känner hennes hjärtslag. Han lyfter en av sina fingrar upp och tittar nog på den: "Vet du varför? För att vi är svarta!".

*

Det är natt och vitmannen ligger sig på soffan och tittar på TV. Han byter TV kanaler en efter en. En kanal visar en kärleksfilm. En vit man kyssar en svart tjej. Han vill byta kanalen men kärleksrörelsen är tjusigt och fascinerande. Efter det byter han kanalen igen. Nu den visar en seriefilm som handlar om kriminalitet, narkotika och maffiagrupper. Det är nästan intressant för honom, men ännu vill ha en bättre kanal. Nästa kanal visar nazisterna och Hitler, den andra världs krig. Han har sett massa bilder och filmer om det här ämnet genom några år. Det är Hitler som föreläser till sina soldater, men han hör hjärtslag. Så byter han kanalen och nästa är en dokumentär om slavar. Det är vitmännen som är slavägare och slår svart mannen. "Jävla..." vitmannen skriker men vem är i hans syn djävla? De slavägarna eller slaver? Han har sina händer på hjärtat.

*

Svart mannen promenerar på gatan. Han ser en kvinna som hon ser ut som en kinesisk och har två hundar med sig. En hund är vit med svarta plikter på sig och den andra är svart med vita plikter på sig. Bredvid gatan kan man se en flod som massa folk samlades nära vattnet och ger svansarna mat. Många svansar är där. Flera av dem är vita och några av dem är svarta. Svart mannen tänker med sig: ”Djuren hattar inte varandra för sina skinfärg. Djur vet aldrig vad hat betyder. Inget djur är rasist. Det är bara människa som har sådana egenskap.

*

Två personer spelar schack i Kulturhuset. En svart man spelar med vita pjäser och en vit man spelar med svarta pjäser. Boda spelar mycket bra. Å andra sidan sitter vitmannen som har ibland ont i hjärtat och han tittar på spelet. Han vet inte att i sitt hjärta ska han heja vilka av de två personer som spelar schacket. Om han vill att vitmannen skall vinna, det betyder att svarta pjäser vinner och om han vill att vita pjäsen skall vinna, så det betyder att en svart man som spelare vinner. Hjärtslaget börjar igen och den höjer och höjer tills svart mannen skrattar och ropar: ”Schackmatt”.

*

Svart mannen är i hissen och vill gå hem. Vitmannen är i hissen också. Svart mannen säger Hej, men ingen svar som vanligt. Vitmannen vill inte titta på honom. Vitmannen rör sitt hjärta med en av sina händer och är mycket ledsen. Han var hos läkare idag. Han berättade sina besvär och efter några prov sa läkaren till honom att hans hjärta är mycket sjuk och han behöver ett nytt hjärta. Men hur han kan ha ett nytt hjärta? Vad hände med sitt hjärta? Han känner sig att hans hjärta blev sjuk bara för att han hade stress och stressen kommer från hans tankar, särskilt när han träffar eller ser invandrarna. Så, han säger det gamla fula orden som han brukar att säga varje dagar: "Jävla invandrare"! "Ursäkta, vad sa du?" svart mannen hör hans ord medan vitmannen nynnade det. Vitmannen svarar ingenting, han bara hör sitt hjärtslag och går ut ur hissen när dörren är öppet, sedan öppnar han sin lägenhetsdörr som ligger exakt bredvid dörren av svartmannens lägenhet.

*

Svart mannen kör en bil och åker till sitt jobb. Han arbetar som en städerska i en skola. Han passerar gatorna och sedan åker mitt i skogen. Skogen har en stor betydelse för honom. Han levde mest av sitt liv i en skog och hans huvud liksom en skog är fyll av minne. När han passerar trä efter trä, kommer han ihåg den här dagen som han körde bilen och passerade skogen i sitt land. Det var krig och en stam som fransmännen gav de vapen attackerade hans by och dödade massa folk där, en riktigt stor massaker. Och han, hans barn och hans fru kunde åka med bilden och springa i väg. Han sårade och blodet täckte hela hans rigg, hals och ansiktet. Hans barn skrek och hans fru försökte att stoppa sina tårar men det gick inte. De visste inte att hur många folk kunde rädda sig och hur många dog. Plötsligt kraschade hans bil med ett trä i skogen och han blev helt medvetslös. När han vaknade sig, märker han att han är i en FN tält och ingen fiende är i området. Stressen och hjärtslaget börjar och de där bilder av kriget, blod, sårade kroppen och dödade folk, eld och rök är jämt framför hans ögon. Så, plötsligt han är igen genom blod och rök och eld, för att hans bil kraschade med en annan bil nyss.

*

Ljudet av hjärtslag hörs och en hjärtats puls visar hjärtfrekvensen som är inte normalt. Vitmannen ligger på sängen som helt är vit och hans kläder är också helt vit. Han ser ut liksom en ande. Läkarna börjar med operationen och sedan drar ut hans hjärta ur hans bröst. Det är ett tungt hjärta, mycket tung och fyll av rök. Läkaren och sjuksköterskorna är förvunna för att de aldrig har sett sådana hjärta så tung och så smutsigt. Samtidigt de alla hör hjärtslagen, en hög hjärtslag som även hjärtat är inte i bröstet men den slår så hård liksom en person som ska slå en andra personer. Men det här hjärtat är sjuk och läkaren kastar den bort och placerar ett annat hjärta i stället i hans kropp. Operationen är framgångsfullt.

*

En grav i kyrkogården och en svartkvinna med sitt barn som båda gråter. Deras hjärta slår så hård och deras ögon är fylla av tårar som med höstbladen faller ner. Å andra sidan vitmannen står bredvid sin pappas grav. Vitmannen vill inte titta på den svarta familjen för att han ännu hattar svarthud, och han vet aldrig att hans nya hjärta är svartmannens hjärta, exakt denna svartamanen som han var hans granne.

Stockholm, 11,09,2014


Sherko Jahani Asl


Copyright © Sherko Jahani Asl 2014 -


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.