Självkänsla för livet


Charlotta Lagerberg-Thunes
  – Jag känner livet i mig sa Madicken!

Vilket underbart citat. Så vill vi att alla barn skall känna varje minut av deras liv. Att de känner livet i sig. Att de är friska, glada och nöjda och har en god grundläggande självkänsla.

Föräldrar låter oftast barnen vara barn i hemmets mjuka vrå, där får de bejaka barnet inom sig. Vara som man är i den ålder som man är i, men snart sätter sig barnet framför teven för att se på barnprogram och hamnar fort i en annan värld där de lär sig hur lätt man kan bli hissad för att snart blir genom dissad och röstas ut i program där barnen spökar ut sig till vuxna och leker melodifestival med smink och glitter. Dem får fixa rummet och lära sig laga pesto. Robinsson fenomen med dissningar och utseendefixeringar breder ut sig i den kommersiella världen för stora som små. De får vara med på de vuxnas premisser helt och hållet fast de är barn. Fast det är små.

I skolan möts de mindre barnen av smink och tajta kläder, stringtrosor och en och annan minderårig bär behå fast det fortfarande har myggbett till bröst. När du som förälder säger till det lilla barnet att du duger som du är fast barnet har klämt in sin fina barnmage i en alltför tajt byxa så känns det hela galet underligt och fel någonstans. Kläder för flickor är mycket mindre än kläder för pojkar, varför då?

Barn rör sig i olika miljöer och när de kastas över i olika arenor gäller inte samma spelregler på de olika spelplanerna längre. När de plötsligt skall agera som en tonåring fast de är barn vad händer då? När bokmärken, hoppa hopprep försvann i en hast och det blev smink och tajta toppar direkt? Och glappet där emellan är minimalt.

Det är ganska lätt att tappa tron på att man duger. Det är ganska svårt att tro att ”good enough” tänkandet fortfarande gäller bland individuella utvecklingsplaner, måluppfyllelser, tajta kläder, bantning, barnsmink och hundra aktiviteter. Det är ganska lätt att känna sig stressad och pressad i en stressad värld där defekt har blivit ett otäckt ord. Där individualism och elitism hyllas och armbågarna har vässats ytterligare lite till. Det är ganska lätt att känna sig fel när blyghet nästan har blivit en sjukdom slarvigt uttryckt i en värld av nätverk, sociala fenomen och utåtriktad retorik.

Och visste ni att barn skrattar fyra hundra gånger om dagen medan vuxna skrattar femton gånger om dagen. Men det är ganska lätt att få ett barn att sluta skratta? Eller hur?

“The way we talk to our children becomes their inner voice”

Barns självkänsla byggs upp när det är små. Det är viktigt att uppmuntra och se varje barn och ställa rimliga krav på ett barn som det har förmåga att kunna leva upp till. Man kan aldrig uppmuntra för mycket! Barn behöver hissas inte dissas!

Vår självkänsla betingas av de självbilder som vi byggt in redan som små. Dessa självbilder har alltid en känsla anknuten till sig. Det rör sig om en form av känslominnen. På andra sidan av myntet av självbilderna finns ofta en inre kritiker eller en domare som påverkar självkänslan för många människor. De bär på en inre kritisk röst som plågar dem med kritiska yttranden om deras prestationer. Utan att veta om det har det byggts in en inre kritiker i personens känslobibliotek med negativa självbilder i en s.k. självbildsbibliotek som kommer att uppdateras i vissa situationer och blir ett minfält där inre negativa självbilder kan ställa till med problem i vardagliga situationer. Personer bli ständigt sårbara och ramlar lätt ned i självförakt och självkritik.

Psykologen Nathaniel Branden sa ”God självkänsla fungerar som ett psykiskt immunförsvar” Och det ligger något i det där orden.

Ett barn som får uppleva mycket kritik som liten skapar lätt en inre kritiker. En domare som ligger lagrad i känslominnen och som poppar upp i olika situationer. Därför är det viktigt att vi vuxna låter barnen speglas av snälla speglar som inte ställer orimliga krav våra barn. Krav som är omöjliga att leva upp till. Prestationer och elitism som kan ge förödande resultat. Barn behöver bli lyssnade på och få vägledning. Barn behöver tid, trygghet, närhet och omsorg. Barn behöver vuxna som finns tillhands och varje barn har rätt att bli lyssnad på. Barn behöver få vara just så unika som varje barn är.

Barn är jordens blommor och vi måste vattna dem försiktigt och sköta om dem med bästa omsorg så det kan stråla, blomma ut i all sin prakt och inte låta dem vissna i dålig jordmån. Alla barn behöver få en god start i livet och som ger dem självkänsla för livet.

Hur skall vi vaccinera våra barn i positiv självbild och självkänsla?


Charlotta Lagerberg-Thunes

Charlotta Lagerberg-Thunes

Popcornmannen Poppe på Facebook

Läs gärna senaste pressklippet

Se hemsidan här om Popcornsmannen Poppe.


Copyright © 2013 Charlotta Lagerberg-Thunes


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.