Mins sons hjärtsjukdom


Halez Al Kassab
Hej! Jag tänkte berätta lite om min son, som var född med hjärtsjukdomen tetralogi falot. .Jag har redan skrivit om det, fast den här gången tänker jag skriva om honom mer detaljerat!!

Ett av mina barn föddes med hjärtfel och sjukdomen i hjärtat var livshotande. Det kändes att det var mitt huvudansvar att rädda honom, och då bestämde jag och lovade mig själv att hjälpa honom tills han blivit opererad och var frisk. Det var en dröm att jag skulle se honom frisk som alla andra barn!

På grund av hjärtsjukdomen mådde min son dåligt nästan dagligen och jag måste också att ta hand om hans syskon och jobbet hemma. I Irak är det ju enbart föräldrarna som är ansvariga för barnen. Staten har ingenting med barnen och göra! Jag menar barnen har inga bidrag eller stöd och hjälp i skolan under hela skolgången. De som har inlärningssvårigheter får gå om sina klasser. När de kommer till en viss ålder har de inte längre rätt att gå kvar i grund- skolan. Barnen med ADHD blir slagna dagligen för att de är livliga och rörliga och stör både vuxna och elever under både skoltider och lektioner!

Barn som är utvecklingsstörda blir dåligt behandlade och misshandlade av nästan alla i samhället. De lider av misshandeln till den sista sekunden av livet. Hoppas att ni förstår vad jag menar och berättar. Min son kunde inte gå till skolan. Han var hemma en natt och 10 nätter på sjukhuset. Jag började lära honom vid 7 års ålder bokstäver, både arabiska, latinska och engelska. Då menar jag både läsa och skriva plus matematik till årskurs 3. I geografi lärde jag honom länder, städer, floder i nästan hela världen men långsamt precis på det sättet som passade honom !

Det blev en grund så att han kunde börja med svenska, när han började skolan för första gång i sitt liv i Sverige! Jag hade valt ett svenskt område att bo i för barnens skull, så att de skulle lära sig bra svenska med både bra erfarna svenska lärare och skolkamrater. Det tog nästan 2 år och några månader för honom att lära sig grunden. Men han kunde inte studera vidare som alla andra i samma ålder!!

När vi kom till Sverige mådde han dåligt och vi tog honom till karolinska sjukhuset. Läkarna där släppte aldrig honom. Det var ovanligt att se någon patient med sådan hjärtsjukdom som överlevt alla dessa år. Direkt bedömde läkarna att remittera honom till Lund för att bli opererad. Pappa följde med honom dit och hans operation varade i 14 timmar. Bara Gud vet hur det kändes under de där 14 timmarna, som var en väntan på att få veta om han skulle klara sig eller ej !!!

Nu tillbaka till hans studier.Som sagt klarade han och lärde sig språket inom 2 år och några månader. Sedan kunde han inte fortsätta i vanlig grundskola. Då deltog han i någon vårdkurs via Sweja utbildnings företag i Stockholm. Där och under kursperioden hjälpte jag honom med grammatiken och lexikonet för att han skulle kunna klara sig. Han lyckades klara kursen och sedan började han jobba som undersköterska på något privat servicehus i Stockholm. Han gifte sig och han pratar flytande svenska så alla tror att han är född här i Sverige !

Jag mår inte riktigt bra ännu och säkert är berättelsen är full med grammatikfel men jag har försökt att skriva i alla fall!

Tack! God natt!


Halez Al Kassab


Copyright © 2013 Halez Al Kassab


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.