Den galne mannen i tekannan!


Sherko Jahani
En kraftfull hand tar upp en hammare och knackade tre gånger på ett bord. Bakom bordet sitter en man med svarta glasögon och röken av hans cigarett svävade mellan mapparna och dokumenten.

  – Skriv ner din adress.

En penna som luktar av rep och blod ligger på bordet. Med darrande hand, plockar han upp pennan från andra sidan av bordet och flyttar den till pappret och skriver med dålig handstil: "Stadens centrum, Frihetsgatan, Glädjetorget, Tekannan!"

Den kraftfulla handen på den andra sidan av bordet återfår pappret och läser de ord som står på pappret med de stora glasögonen.

  – Bastard! Vad är det här, skojar du med mig?! Det här är adressen till en staty i den stora trädgården som ligger mitt i staden. Jag sa skriv ner din hemadress.

Den darrande handen drar sig tillbaka och en sorglig röst kommer från den torra halsen.

  – Herr domare. Alla letar efter de saker som de inte har. Om jag hade bröd, ett hem och frihet skulle jag aldrig ropa slogan på gatan igår. Jag, liksom tusentals folk, har ingenting. Denna tekanna är mitt hem och himlen är taket över mig. Jag vill gärna att ni en regnig dag eller kväll kommer och besöker mig. Jag vill att ni kommer och ser hur det droppar regn från mitt blåa tak. Men om ni vill besöka mig, behöver ni inte knacka på dörren. Det är alltid öppet Herr domare! Tro mig det är min adress. Jag har ett speciellt hem även om jag är hemlös. Var försiktig med huvudet när ni besöker mitt hem, eftersom er kropp är så lång och dörrkarmen är låg, och glöm inte att ta med er paraply. Som jag sagt så droppar det regn från taket. Kom och bli min gäst för en natt, men tro inte att jag är gästvänlig mot mina gäster. Ibland kommer sparvarna och hundarna till mig.

Domaren reser sig och promenerar runt sitt bord och fången. Han tar av sig sina glasögon och tänder en cigarett till. Han närmar sig en vakt och viskar i hans öra. Den anklagade mannen stirrar framför sig och är inte medveten om domaren. Han har lagt sitt ena ben över det andra benet och det verkar som att han pratar för sig själv.

  – Trots att jag bor i en tekanna finns det inget te i den. Ingen av mina gäster får dricka te. Tror Ni att mitt hem är utan tavla?? Nej, jag har en bild av stjärnorna inramad av taket. Tavlan är i taket och när jag ligger på rygg i sängen på kvällarna, tittar jag på den. Dessutom kan jag se den genom dagarna … men paraply, glöm inte paraply och en varm jacka . Det är sant att jag bor utan jacka men det kan inte ni göra, men jag kan göra det eftersom jag är ett gammalt träd, ett gammalt träd i den stora trädgården mitt i staden som har för vana att tåla kyla och regn ...

Några sekunder efter det, var vakten borta från domaren och stannade bakom den anklagade. Sedan griper han den anklagades mun med fingertecken från domaren och avbryter hans röst. Den anklagade försöker att fortsätta sitt tal, men nu kommer hans röst knappt ut, och samtidigt darrar hans händer och ben, och hans ögon är fulla av rädsla.

Domaren sitter bakom bordet igen och säger: "Vem säger att den här mannen är ledare av arbetstagarnas uppror?! Det är löjligt. Han är galen, helt galen. Släpp ut och kasta bort honom härifrån ... Jävla skit borgmästaren. Vad är det för staty som han har ställt där! Släpp ut honom så han kan gå tillbaka till sin taklösa tekanna."

Vakten drar den anklagade mannen mot dörren och under denna korta tid hinner hela hans kropp bli blöt av svett. De har ännu inte nått fram till dörren när domaren höjer sin röst och säger: "Nej, vänta!"

Vakten och den anklagade mannen vänder sig tillbaka mot domaren. En skugga av oro fyller den anklagades ögon.

  – Jag har ändrat mig. Om den här mannen, med dessa förgiftade övertygelser, skulle vara bland människor, skulle det inte vara fördelaktigt för oss. Kanske han bara låtsas att han är galen och han har varit ledaren för demonstrationen... ta honom med dig ... Ta honom med dig så snart som möjligt.

Vakten säger sakta: "Vart herr domare?"

Domaren ropar på honom: "Hur vet du inte, dumhuvud?! Ta honom till soporna och resten av tesumpen ...? Till de sopor och tesumpen som är helt lika honom själv."


Sherko Jahani


Copyright © 2012 Sherko Jahani


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.