Min vän ensamheten


Hans Christian Larsen
De gamlas trogne vän, ensamheten, sviker aldrig tänker jag ibland när jag sitter ensam med mitt morgonkaffe och sysslor med mina tankar för dagen. Hur blev det så här är en tankefråga som ofta återkommer. Mitt ego som gör allt för att hålla igång hjärnan och inte bli bortglömd i kaoset av möjliga förklaringar kämpar förtvivlat för att inte bli förbigånget. Det börjar med att försöka hitta på olika ursäkter att skylla ifrån sig med, som till exempel: Det är ju inte vårt fel eller horrible tankar som: Kan vi inte bli älskad ja då kan vi i varje fall bli hatad.

Jag får till slut tyst på det, egot alltså och kan börja tänka klart. Fakta är ju att jag har arbetat idogt i 83 år för att ta mig hit till min nuvarande situation. Suttit 14 år i fängelse, haft tre olika fruar och har fem barn, allt för att ta mig hit och sitta ensam i en liten tvåa med utsikt till en nästan avfolkad svensk landsbygd, där var och en har nock i sig själv.

Det finns ljuspunkter. Barnen tycker om pappa. De ringer, skriver E-mail och kommer på besök när de har möjlighet och snart skall jag bli morfar igen, fastän jag redan är gammelmorfar. Jag vet inte om jag vågar att säga att jag har fått precis det som jag har förtjänat. Kärleken från barnen och barnbarnen och kärleken till dem väger tungt i livets vågskål.

När bara jag får tyst på mitt ego, som tidvis är mycket dominant, kan jag se att Ensamheten kan vara vännen som behövs för att reda ut begreppen innan det är dags för den slutgiltiga resa till andre sidan. Det där med andre sidan är för mig inget problem. Jag tillhör en av de få som på frågan, är du troende, svarar klart och tydligt ja. Därmed inte sagt att jag tror på en gud i form av en gammal man sittande på en guldklädd tron och utdelar order om vem som skall få vad.

Jag tror att vi är alla här för att lära oss hur viktigt det är att förstå innebörden av att tjäna varandra.

Jag tror på själavandringen av den enkla anledningen att jag vet att jag har varit förut.


Hans Christian


Copyright © Hans Christian Larsen 2014


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.