Årskrönika 2012


Gun Kihl
Gun Kihl


Upptäcker att jag minns nästan ingenting av det år som gått!

Jo, krig och elände i vår omvärld, barn med stora magar och sorgsna bruna ögon som blickar ut till oss genom tv-rutan. Mord och misshandel är nu vardagsmat. Som tur är så kan man stänga av tv:n.

Zlatan har återigen visat sig vara en fotbollsspelare utav guds nåde. Gud ja, han har vi väl avsatt också. Jasså, var det inte i år? Nått jag kommer ihåg i alla fall var att vårat lilla barnbarn Joel tog sina första steg den 7/1 2012. Det var stort!

EU- kommissionen har det väl handlat mycket om också, hur ska det gå för Grekland, Spanien , Italien? Det går väl antagligen åt hälsefyr. Reinfeldlt skilde sig, de enda som brydde sig om det var väl massmedia, upplagorna den veckan sköt i höjden väldiga. Anders Borg klippte inte av sig hästsvansen även ringen i örat har han kvar. Annars är han duktig, den duktigaste vi har haft som finansminister läste jag i bladet. Jag fick in en novell i Hemmets journal.

Alla dessa naturkatastrofer! Vareviga dag har det hänt något någonstans. Något som är konstigt tycker jag är att när det hänt någon katastrof i världen så skrivs det om detta några dagar, sedan är det knäppt tyst. Och varför händer allting där borta, så långt härifrån? I de allra fattigaste länderna? Och varför har deras ledare alltid så gott ställt?

Oj, nu minns jag! Vi fick ett nytt ord. Hen! Men, jag minns förstås inte vem som kom på denna geniala idè? Hon och Han, flicka pojke, man kvinna, glöm det. Nu är vi höns allihop, förlåt hens menar jag.

Madelene bytte hårfärg, och förlovade sig med en man som sedan inte följde med henne på Nobelfesten. Har ni hört på maken? Inte följde med våran sessa, va! Skäms! Han skulle visst jobba, vilken Chris det blev. Jag klippte håret kort och tatuerade en humla på axeln.

I Amerika var det val, vi levde länge i spänning om vem som skulle vinna. Många förståsigpåare blickade allvarsamt ut genom Tv-rutan och berättade för oss hur det skulle gå om Obama vann, eller han inte, heliga guds moder! inte vann. Vann gjorde jag, 30 kronor på en trisslott!

Sjuksköterskorna gick i strejk. Ja, inte sjuksköterskorna utan blivande sådana. De vill ha mer betalt. Mer än det de har som har jobbat många år, och det går ju inte an. Det måste dom väll begripa! Joel tultar på rätt så bra. Mitt livs efterrätt!

I Amerika kom årets värmebölja tidigt, Australien hade sina årliga bränder, härhemma regnade sommaren och hösten bort, all frukt i vår trädgård ruttnade bort. Bönderna klagar. Än regnar det än är det sol, torka och misär. Snuset blir dyrare, och bensinpriserna åker upp och ner under hela året. Tycker jag har märkt att bensinen alltid blir dyrare till semestern och andra längre ledigheter? Vår Toyota in på service, kostnad 4.500 kronor.

Arbetslösheten ökar drastiskt i hela landet, Saab läggs ner, arma människor. Man kan ju bli sjuk för mindre, men det kan man ju inte heller, bli sjuk menar jag. Då får man försäkringskassan på sig. Tur man är pensionär. Fast vi har det ju inte bra heller läser jag i Aftonbladet, så mycket pengar som de snott från oss! Nästa år ska vi få det bättre har regeringen lovat, skatten ska sänkas med femtio kronor per månad, det blir kanonbra! Anders Borg föreslog att man kan då kan ha råd att köpa sig den där kappan man hade gått och suktat efter så länge.

SD går framåt, centern och KD bakåt, socialdemokraterna går ingenstans just nu, moderaterna står stilla. Hur ska det gå för Sverige? Kungen har varit ute och svassat i spalterna under året, fast det var många år sedan det hände det som kanske inte ens hade hänt? Jag fick ont i ett knä.

Påven har börjat twittra på nätet, det skrevs det mycket om. Flera spaltkilometer. Att jag har börjat skriva dikter är mindre intressant.

Bonde söker fru, ensam mamma söker partner, förra årets bonde gifte sig, fick barn och skilde sig, jag och maken har varit gifta i 50 år nästa år.

Vi ska bli hälsosammare, äta mera grönt, fisk, ägg! Minns jag fel var inte ägg livsfarligt för ett par år sedan? EU har bestämt att blodtrycket bör ligga på 140/70 helst ännu lägre. Att jag går med ständig yrsel med detta låga tryck, kvittar, säger doktorerna, det finns det piller mot! Så nu tar jag fyra tabletter, för mitt höga blodtryck på morgonen, och fyra tabletter på kvällen för att inte trycket ska bli för lågt!?

Till sist är vi så inne i december. I tidningarna görs det reklam för allt vi ska köpa till våra nära och kära, nästa dag står det att vi köper alldeles för mycket julklappar? Recept på all julmat vi bara måste ha, nästa sida handlar om olika dieter. Ibland så undrar jag hur jag kan ha gått upp två kg, efter att ha ätit en, jag lovar! Pytteliten chokladkaka?

Läste i vår tidning i går att Gun Kihl fyllt 70 under året som gått. Henne känner jag väl, knepigt alldeles nyss så var hon bara sju?

Joel kan säga mamma pappa och famo.


Gun Kihl


Copyright © 2012 Gun Kihl


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.