Tankar på en kyrkogård


Valdor Magnusson
Vissa händelser och miljöer kan ge ett så starkt intryck att de aldrig blir glömda.

På cykel var jag på väg från Skurup till Slimminge för att se till en väns familjegrav.En givmild vårvind puffade mig i ryggen. Jag smålog. Det var som när jag satt bak på kompisens tandem och bara lojt följde med och lät honom fixa farten.

I en hage utanför Johanna museet matade två vårglada töser några skäggiga getter med gräs.

Slimminge kyrkans kvadratiska torn och dess spira omgiven av en idyllisk liten by var som en inbjudande gest från församlingen till besökande med parollen: Välkomna!

Jag vattnade blommorna på min kamrats familjegrav och tog sedan en stilla promenad på kyrkogården. På några pompösa gravstenar läste jag: Disponent... Godsägare...

Utmed en av gångarna stod hand i hand ett tiotal små tärda och anspråkslösa stenar från 1800-talet med texterna: Pigan... Förmansdrängen... Kusken...

Slog mig ner på en bänk i Minneslunden. Några dunmoln svävade förbi, jag tänkte och frågade mig: " Är det klasskillnad i himmelriket? Skriver vaktmästaren Sankte Per(Petrus) i inträdesrullorna: Pigan... Godsägaren...

Ja, det vet väl endast de saliga, ty dem hör himmelriket till. Eller är det som ordspråket säger: Efter döden är alla lika.

Vet inte vem jag skall tacka,men jag fick även medvind hem.


Valdor Magnusson


Copyright © 2012 Valdor Magnusson


Publicera dig?

Är du intresserad av att publicera en dikt, artikel, novell eller berättelse på dessa sidor?

Du har chansen att nå många läsare då tusentals besöker dessa sidor varje dag. Flera har startat eller utvecklat sig som skribent här!

Se mer info här - publicera dig.

Läsarnas bidrag:SÖKNING GRAMMATIK
Sök här för att hitta!

Anpassad sökning

 
Kom ihåg! Orden, som är indelade i olika ordklasser, och instruktionerna för hur de används – grammatiken med formläran och satsläran – finns endast där för att hjälpa dig att kommunicera med och förstå andra människor.